در این مقاله به بررسی یکی دیگر از رشته های تحصیلی در شاخه  هنر با عنوان سینما میپردازیم تا دانش اموزان عزیز با مطالعه این مقاله ها با اطلاع و آگاهی  بیشتری انتخاب رشته نمایند.

رشته سینما (Cinema)

 

در آغاز سینما را صنعت می‏پنداشتند. بعد از سال های جنگ جهانی اول سینما هنر هفتم معرفی شد. رشته‌ای با جاذبه‌های بسیار و پیشرفت‌های شگفت‌انگیز. دیگر نگاه به سینما متوقف به یک نور، صدا، حرکت نیست، کات زدن و سکانس بندی فیلم‌ها گرچه عبارت‌های ساده و ماندگار سینما است، اما این رشته  به علوم بسیاری در حوزه‌های تخصصی وارد میشود.

دانشجویان سینما درباره تکنیک های ابتدایی و ساختارهای حرکتی شامل مونتاژ، استفاده از حرکت شناسی زمان و فضا، تصویر، صدا، نمایشنامه , تحلیل بنیادی تولید فیلم، کارگردانی، بازیگری، و ویرایش را آموزش می بینند. همچنین عناصر فرآیند ساخت فیلم و تحلیل آن را جداگانه می آموزند و با یکی کردن آنها چگونگی ایجاد تاثیرات احساسی و ذهنی بر فیلم را درک می‏کنند.

سینما هنری است بر  پایه ضبط تصویری حوادث و ترکیب خاص و عرضه آن ها توام با صدا که با طرح مفاهیم گوناگون به صورت بیانی ویژه در عرضه هنرها آشکار میشود. نوع و کیفیت ارتباط این رشته با رشته های هنری دیگر به طوری است که می تواند از همه آن ها به کمک بگیرد. سینما با طرح مجموعه ای ترکیبی از تصاویر و اصوات و با در نظر داشتن اصول حاکم بر این هنرها، به بیانی دست می یابد که خاص هنر سینما است.

هنر سینما از نظر محتوا شامل زمینه های گوناگون علوم انسانی، علوم ارتباطات، ادبیات و رشته های مختلف هنری بوده و از نظر تکنیکی از مباحث فیزیک صوت، شیمی، مکانیک و الکترونیک بهره میگیرد.

نحوه پذیرش در رشته سینما هم  بصورت با آزمون و هم  بدون کنکور بوده است.

پذیرش در رشته سینما در دانشگاه های دولتی روزانه ، نوبت دوم ( شبانه ) و غیرانتفاعی صورت می گیرد .

البته در رشته سینما دانشگاه آزاد اسلامی هم پذیرش دانشجو دارد.

توانایی‏ های توصیه شده و مورد نیاز:

اطلاعات عمومی هنر، آشنائی با عکاسی، داشتن قدرت بیان خوب، روحیه اجتماعی قوی، خلاقیب ذهنی بالا , تسلط بر زبان و ادبیات فارسی به خصوص در گرایش فیلم نامه‌ نویسی از عوامل مهم در انتخاب این رشته است.

و همچنین داشتن احساسات هنری، استعداد و علاقه همچنین تجربیات هنری، علاقه و استعداد ذاتی به تئاتر جزء عوامل تعیین کننده این رشته هستند.

خلاقیت و توانایی ارائه‌ی مطالب در این رشته بسیار مهم است.

همچنین ارتباط جمعی خوب و توانایی انجام کار گروهی از مهم‌ترین خصوصیات برای این رشته است.

the cinema

the cinema

مهارت‏هایی که در طول دوران تحصیل کسب خواهید کرد

اگر شما تمایل به ادامه تحصیل در این رشته را دارید در این رشته با اصول طراحی و مبانی هنرهای تجسمی، موسیقی، عکاسی، تحولات سینمای ایران و جهان، تاریخ هنر ایران و جهان، نقد و تحلیل فیلم، نوشتن فیلم نامه و مراحل ساخت و تولید فیلم، کار در کارگاه مبانی زیبا شناسی و درک تصویر، کار در کارگاه نگارش، کار در کارگاه فنی سینما، آشنا می شوید.

گرایش‏ها

رشته سینما دارای ۴ گرایش فیلم نامه نویسی،‌ فیلم برداری، کارگردانی و تدوین است.

۱-فیلم نامه نویسی

فیلم نامه نویسی اولین مرحله شکل گیری فرآیند تولید فیلم میباشد. فیلم نامه داستانی است که همراه با توضیح صحنه ها برای ساخت فیلم نوشته می شود. فیلم نامه از شخصیت ها، صحنه ها، موسیقی، مکان ها و غیره تشکیل میشود.

 دو نوع فیلم نامه داستانی و مستند وجود دارد.

به کسی که فیلم نامه را می نویسد فیلم نامه نویس می گویند.

۲-فیلم برداری

به وسیله فیلم برداری  کلیه صحنه های فیلم به وسیله انواع دوربین ها ثبت می شود. در مرحله فیلم برداری کارهای دیگری مانند صدابرداری، نورپردازی، کارگردانی و بازیگری بصورت همزمان انجام می شود.

فیلم بردار کسی است که کار ثبت سکانس ها را بر عهده دارد.

۳-کارگردانی

کارگردانی مهم ترین بخش تولید هر فیلم میباشد. کارگردان مسوول اصلی ساخت فیلم است. مهم ترین کاری که یک کارگردان انجام می‏دهد حفظ موضوع اصلی فیلم در طی مراحل پیش تولید، تولید و پس از تولید میباشد.

در حقیقت کارگردانی شامل برنامه ریزی ساخت فیلم، نظارت بر ساخت آن، ارائه دستورالعمل به بازیگران و کلیه دست اندرکاران فنی تولید و ارائه تصویری هنری و فنی به فیلم است. کارگردان از ابتدا تا انتهای فرآیند تولید فیلم، ارتباط نزدیکی با همه عوامل فیلم از جمله فیلم نامه نویس، تهیه کننده، بازیگران، تدوین‏گر، صداگذار و غیره دارد.

۴-تدوین

آخرین مرحله تولید فیلم که در آن شکل نهایی فیلم به دست می آید تدوین  فیلم میباشد. در ابتدا تدوین فقط مرتب کردن و حذف برخی سکانس ها بود ولی اکنون در واقع به معنی ایجاد ساختار مفهومی فیلم است. در مرحله تدوین سکانس ها و صحنه ها مرتب شده، صداها تنظیم و با تصاویر هماهنگ می شوند.

شخصی که این فعایتها را انجام می دهد تدوین‏گر نامیده می شود.

آینده شغلی 

فارغ‌التحصیلان این رشته به عنوان مجموعه ای از هنرمندان جامعه در انتقال مفاهیم فرهنگی، هنری و اجتماعی نقش عمده‌ای دارند. این فارغ‌التحصیلان توانائی عهده دارشدن مسوولیت‏های موجود در هنر سینما اعم از کارگردانی، فیلم نامه نویسی، فیلم برداری، تدوین را دارا بوده و می‌توانند جذب مراکز هنری و آموزشی شوند.

استخدام در این رشته کمتر و بیشتر کارها به صورت قرار دادی انجام می پذیرد.

برای کسانی که مهارت‏های لازم را در بخش هــای مختلف این رشه به دست آورند بــــازار کار خوب و مطلوبی در شهرهای بزرگ فراهم است. کسانی که تحت تاثیر شهرت ستاره های سینما به این رشته علاقه مند می شوند بهتر است قبل از ورود به این رشته با مشاوران و دست اندر کاران این رشته مشورت نمایند. اگر شخص بتواند در آینده به شهرت برسد آینده شغلی موفقی خواهد داشت.

برخی از زمینه های شغلی سینما عبارتند از:

فیلم سازی با عوامل مختلف

کارگردانی سینما

نویسندگی فیلم نامه

تولید برنامه های سینمایی

طراحی و نقاشی صحنه ها

دستیاری کارگردان

دستیاری تدوین و نورپردازی

دستیاری فیلم بردار

طراحی در گریم و ماسک

دروس مشترک در گرايش‌هاي مختلف سينما:

فرهنگ عامه،‌ آشنايي با هنر در تاريخ، آشنايي با ادبيات کهن ايران و جهان، آشنايي با ادبيات معاصر ايران و جهان، آشنايي با هنرهاي تجسمي، تاريخ فلسفه، جامعه‌شناسي،‌ موسيقي، اصول و مباني ارتباطات، طراحي مقدماتي، تمثيل شناسي، روانشناسي،‌ تاريخ اجتماعي ايران، تاريخ اجتماعي جهان، شناخت رنگ، معماري، ريتم‌ در هنرها، تاريخ سينما، عکاسي،‌ گزارش‌نويسي، مباني هنرهاي نمايشي، اصول فيلمنامه‌نويسي، اصول فيلمبرداري، مباني تدوين، اصول کارگرداني.

دروس اصلي و تخصصي گرايش فيلمنامه‌نويسي:
آشنايي با متون نمايشي فيلم، ‌تحليل فيلم، سبک‌هاي ادبي جهان، شخصيت‌شناسي،‌ تاريخ ادبيات نمايشي، داستان‌نويسي، فيلمنامه نويسي، آشنايي با شعر در ايران و جهان، قصه در اديان، آشنايي با ادبيات کودکان،‌ نمايشنامه‌نويسي، تحليل فيلمنامه، تصويرنامه نويسي، پروژه نهايي.

دروس اصلي و تخصصي گرايش فيلمبرداري:
صدا، لابراتوار فيلم، تحليل فيلم، جلوه‌هاي خاص، فيزيک نور و عدسي، شناخت ابزار فيلمبرداري، فيلمبرداري در نقاشي متحرک، فيلمبرداري، شناخت مواد خام، پرسپکتيو رنگ و نور، نورپردازي، ترکيب‌بندي تصوير، گريم، تصويربرداري، پروژه نهايي.

دروس اصلي وتخصصي گرايش کارگرداني:
صدا، لابراتوار فيلم، آشنايي با نقاشي متحرک، آشنايي با متون نمايشي، مستندسازي، تحليل فيلم، توليد برنامه‌هاي تلويزيوني،‌آشنايي‌ با سبک‌هاي سينمايي، موسيقي فيلم،‌ جلوه‌هاي خاص،‌ اصول بازيگري، کارگرداني، شيوه‌هاي رهبري بازيگر، مديريت توليد، پروژه نهايي.

دروس اصلي وتخصصي گرايش تدوين:
صدا، لابراتوار فيلم، آشنايي با نقاشي متحرک، مستندسازي، توليد برنامه‌هاي تلويزيوني، آشنايي با سبک‌هاي سينمايي، موسيقي فيلم،‌ تدوين، موسيقي، تئوري‌هاي تدوين، ترکيب ‌بندي تصوير، شناخت تحليلي تدوين،‌ پروژه نهايي.

به اشتراک بگذارید