در این مقاله به بررسی یکی دیگر از رشته های تحصیلی در شاخه های  علوم تجربی و علوم انسانی و ریاضی و فیزیک با عنوان علوم اقتصادی میپردازیم تا دانش اموزان عزیز با مطالعه این مقاله ها با اطلاع و آگاهی  بیشتری انتخاب رشته نمایند.

داوطلبان هر سه گروه آزمايشی علوم رياضی و فنی, علوم تجربی و علوم انسانی می‌توانند همه يا برخی از اين گرايش ها را انتخاب کنند.

علوم اقتصادی(Economical science)

 

علم اقتصاد مطالعه علمي جنبه‌هاي گوناگون رفتار اقتصادي انسان است. به اين دلیل علم اقتصاد جزو علوم اجتماعي محسوب مي‌شود.

رشته اقتصاد در مقطع كارشناسي داراي شش شاخه اقتصاد نظري، بازرگاني، كشاورزي، پول و بانكداري، صنعتي و حمل و نقل میباشد.

تفاوت شاخه هاي مختلف اقتصاد در مقطع كارشناسي كمتر از ۳۰ واحد درسي است و چون دانشجويان مي توانند ۹ واحد اختياري خود را از شاخه ديگر انتخاب كنند. تفاوت قابل حاءز اهمیتی بين شاخه هاي مختلف اين رشته وجود ندارد، بويژه اين كه بين دروس تخصصي هر شاخه نيز تشابه هاي بسياري وجود دارد. دانشجوي رشته اقتصاد لازم است كه به مباحث اجتماعي علاقه مند بوده و الفباي جامعه شناسي ، علوم سياسي و روانشناسي را بداند چون  اقتصاد يك حلقه از علوم اجتماعي نيز به هم مرتبط است.

Economical science

Economical science

در ادامه به بررسی کوتاهی از این شاخه ها میپردازیم.

 

اقتصاد نظري: در این شاخه هسته اصلي تئوري‌هاي اقتصادي مثل اقتصاد رياضي و اقتصاد سنجي در شاخه اقتصاد نظري مطالعه مي‌شود؛ يعني اين شاخه بيشتر جنبه انتزاعي و تئوري دارد و تأكيد آن بر روي تئوري‌هاي رياضي میباشد.

اقتصاد بازرگاني  :  يكي از شاخه‌هاي كاربردي اقتصاد است كه در آن دانشجو با جنبه‌هاي توصيفي و تحليلي مديريت توليد، مديريت بازاريابي و كاربردهاي آن، قوانين و مقررات ماليات در ايران، انواع حسابرسي و اصول حسابداري میباشد. همچنين با استفاده از يك سري مدلهاي تصميم‌گيري و متدهاي كمي ,مسائلي كه يك مدير با آن مواجه مي‌شود فرا مي‌گيرد.در این شاخه  دانشجو با جنبه هاي توصيفي و تحليلي مديريت توليد، مديريت بازاريابي و كاربردهاي آن، قوانين و مقررات ماليات در ايران، انواع حسابرسي و اصول حسابداري آشنا ميشود.

اقتصاد صنعتي : در شاخه اقتصاد صنعتي دانشجويان با طي دوره با ساختار بازار صنعت، بازرگاني بين‌المللي، منافع و مضرات انحصار، سياست رقابت ، منافع مصرف كننده، هزينه‌ها و همچنين حقوق و مقررات كاري كه تنظيم كننده روابط بين كارگران و كارفرمايان را مطالعه میکنند.در  این شاخه اقتصاد صنعتي دانشجويان طي چند واحد با ساختار بازار صنعت، بازرگاني بين المللي ، منافع و مضرات انحصار، سياست رقابت، منافع مصرف كننده هزينهها و حقوق و مقررات كاري كه تنظيم كننده روابط بين كارگران و كارفرمايان است، آشنا ميشوند.

اقتصاد پولي و بانكداري : دانشجويان اين شاخه با نحوه عملكرد بانك‌هاي داخلي و خارجي، اسناد و اعتبار ارزي، سياست‌هاي پولي و مالي ,سياست‌هاي تثبيت اقتصادي و چگونگي تجزيه و تحليل صورت حسابهاي مالي را مطالعه میکنند.

اقتصاد كشاورزي : دانشجويان اين شاخه ، اقتصادي را كه به محصولات كشاورزي و زمين و زراعت باز مي‌گردد، مطالعه مي‌كنند.متغيرهايي مثل آب و هوا و خاك در آن اثر عمدهاي ميگذارد، به مطالعه تخصصي و ويژهاي نيازمند است.

 اقتصاد حمل و نقل:در این شاخهرشته اقتصاد حمل و نقل ,ارتباطات را که  از دو بخش عمده تشکيل شده را مطالعه میکنند، يکي از دو بخش  زير ساختهاي حمل و نقل و ديگري وسايل حمل و نقل.
توسعه حمل و نقل، به طور روزافزون از دانش و تکنولوژي بالايي برخوردار است، با اين افزايش دانش و تکنولژي يعني فنون جديد حمل و نقل، بايد نيروهاي ماهر و متخصصي تربيت کنيم تا بتوانند اين سيستم حمل و نقل را به صورت بهينه چه از نظر زيرساختهاي حمل و نقل، چه از نظر وسائل حمل و نقل به صورت بهينه مورد استفاده قرار دهند.

زیرشاخه های علم اقتصاد:

به جهت اهمیت علم اقتصاد زير شاخه‌های مختلفی از علم اقتصاد ايجاد شده  که مهم ترين آنها عبارتند از:

اقتصاد بين الملل   اقتصاد رفاه  ماليه اقتصاد کشاورزی اقتصاد صنعتی

اقتصاد عمومی   اقتصاد منابع طبيعی       اقتصاد محيط زيست       اقتصاد سنجی    اقتصاد انرژی

فلسفه اقتصاد     اقتصاد توسعه    اقتصاد شهری     اقتصاد منطقه‌ای   اقتصاد بخش عمومی

اقتصاد مديريت   اقتصاد منابع پايان پذير     اقتصاد منابع تجديد پذير    اقتصاد خرد      اقتصاد جمعيت

اقتصاد کلان     برنامه ريزی اقتصادی      اقتصاد رياضی    اقتصاد مهندسی    اقتصاد نظری

اقتصاد بازرگانی   اقتصاد حمل و نقل تاريخ عقايد اقتصادی       نظامهای اقتصادی بودجه ريزی

اقتصاد جنگل     اقتصاد آموزش و پرورش   اقتصاد ورزش

دروس عمومی و تخصصی این رشته

آزمایشگاه شیمی عمومی- آزمایشگاه مقاومت مصالح- آزمایشگاه کاربرد برق و الکترونیک آزمایشگاه اصول عملیات حرارتی-  آزمایشگاه غیر مخرب- آزمایشگاه فیزیک حرارت- آمار و احتمالات مهندسی- استاتیک- اصول ریخته گری- اصول عملیات حرارتی- برنامه نویسی کامپیوتر- پروژه- پلاستیسیته عملی و تغییر شکل فلزات- تئوری ماشین- ترمودینامیک و انتقال حرارت- توانایی ماشین کاری- تولید مخصوص- تکنولوژی پلاستیک- تکنولوژی روش های جوشکاری- تکنولوژی روش های ریخته گری- تکنولوژی و ساخت قالب های ریخته گری و آهنگری- دینامیک و ارتعاشات- رئولوژی پلیمرها- رباتیک- ریاضی عمومی۱- ریاضی عمومی۲- زبان تخصصی- سیستم‌های اندازه‌گیری- شیمی عمومی- طراحی اجزاء۱-طراحی اجزاء۲- طراحی و ساخت به کمک کامپیوتر- طراحی و ساخت قالب های پرس طراحی و ساخت قید بندها- طراحی کارخانه- فیزیک الکتریسیته و مغناطیس- فیزیک حرارت- فیزیک مکانیک- گزارش نویسی فنی- ماشین ابزار تولیدی- ماشین انیورسال۱- ماشین انیورسال۲- ماشین های کنترل عددی- متالوژی- مدیریت تولید- معادلات دیفرانسیل- مقاومت مصالح۱- مقاومت مصالح۲- مکانیک سیالات- نقشه کشی صنعتی۱-نقشه کشی صنعتی۲- کارآموزی- کاربرد برق و الکترونیک- کاربردهیدرولیک و سیستم های بادی- کارگاه تولید مخصوص- کارگاه تکنولوژی روش های جوشکاری- کارگاه قالب های پرس- کارگاه قالب های ریخته گری و آهنگری- کارگاه ماشین ابزار تولیدی- کارگاه ماشین های کنترل عددی- کنترل کیفیت.

 

 

 

به اشتراک بگذارید